Podczas interaktywnego wykładu o dyni, jej historii i zastosowaniu kulinarnym dowiedzieliśmy się wielu ciekawostek na temat znaczenia owoców oraz warzyw dla prawidłowego rozwoju organizmu. Poznaliśmy od strony praktycznej pracę rolników. Mogliśmy naocznie zobaczyć, ile trudu i wysiłku należy włożyć, by cieszyć się owocami pracy na roli. Ogromną przyjemnością był dla nas spacer po polu dyniowym i podziwianie około stu odmian z całego świata. Zwiedzaliśmy również dyniowe kompozycje. Wyzwaniem stało się dla nas poszukiwanie dyń, które mogliśmy zabrać ze sobą do domu, aby zrobić pyszną zupę, placuszki czy przetwory. Odwiedziliśmy także mieszkające na Farmie zwierzęta. Poznaliśmy wiele sekretów związanych z ich hodowlą. Uwieńczeniem spotkania był wspólny posiłek przy upieczonych kiełbaskach. Ta lekcja na pewno na długo pozostanie w naszej pamięci.
11.10.2019r. odbyła się wycieczka klas: 2a, 2b, 2c, 2d, 2f, 2h, podczas której dzieci rozpoznawały warzyw, wzbogacały wiedzę na temat roślin uprawianych w ogrodzie, poszerzały wiedzę na temat sposobów ich przechowywania. W czasie pobytu w Powsinie każdy uczeń miał za zadanie zbierać naklejki za każdą działalność w ramach wycieczki. Podczas ich zbierania dzieci poznały przepis na jesienne przetwory, które następnie samodzielnie wykonały i zabrały do domu. Każda klasa miała okazję zrobić świeżo wyciskany sok, który później mogła wypić. W trakcie trwania wycieczki dzieci z klas drugich poznały zwierzęta, które żyją na farmie oraz miały możliwość jeżdżenia na kucyku. Każde dziecko miało okazję stworzyć nadruk na torbie wielokrotnego użytku. Na koniec wszystkie klasy miały możliwość zintegrowania się podczas doskonalenia sprawności fizycznej poprzez zabawy i gry ruchowe.
Klasa 2a dn. 25.09.2019r. wybrała się na całodniową wycieczkę do Torunia, miasta Mikołaja Kopernika oraz pysznych pierników. Dzieci zwiedzanie rozpoczęły od gry terenowej, która pozwoliła im zgłębić tajniki miasta i poznać historię zabytków. Po aktywnych zmaganiach klasy udały się do miejsca, w którym poznały recepturę oraz samodzielnie wykonały pierniki. Kolejną atrakcją w programie było poznanie tradycji, mowy oraz ubioru rycerzy i ludzi żyjących w tamtych czasach. Na koniec dzieci obejrzały pojedynek rycerzy. Przed wyjazdem nie mogło zabraknąć czasu na doskonalenie umiejętności obliczeń pieniężnych podczas zakupów pierników oraz pamiątek.