foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Wycieczka kl. 3c i 3f na dyniową farmę
 
Dnia 7 października 2019r. klasy 3c i 3f wybrały się na dyniową farmę. Przed wycieczką, poznając rośliny okopowe, oleiste, włókniste i zbożowe dowiedzieliśmy się sporo na temat dyni. Wszystko w teorii mieliśmy opanowane, teraz przyszedł czas na poznanie tego w praktyce.
Przygodę swą rozpoczęliśmy od utrwalenia wiedzy na temat znaczenia owoców i warzyw dla prawidłowego rozwoju organizmu.
Zapoznaliśmy się z pracą rolników, ich trudzie i wysiłku towarzyszącym uprawie roli. Poznaliśmy również różne rodzaje dyń. Wiemy, że najpyszniejsza z nich to dynia Hokkaido. Ta nieduża pochodząca z Japonii dynia zyskuje ostatnio ogromną popularność, głównie ze względu na swoją miękką, jadalną skórkę, dzięki której nie trzeba jej obierać. Ma słodki, lekko orzechowy smak i jest jedną z najmniejszych jadalnych gatunków dyni. Najczęściej występuje w ciemnopomarańczowym kolorze, ale można ją też spotkać w szarym lub ciemnozielonym odcieniu. Co można z niej zrobić? Dynia Hokkaido będzie idealna do pieczenia, smażenia i gotowania na parze, doskonale nadaje się też do słodkich przetworów.
Kolejnym punktem była wyprawa na pole, gdzie własnoręcznie zebraliśmy cały wózek tych pysznych, pomarańczowych kulek. Po zbiorach był czas na quizy o dyni. Dowiedzieliśmy się co z niej można robić, jakie jest wykorzystanie poza tym spożywczym, zobaczyliśmy z jakich składa się części.
Po apetycznym i ciepłym posiłku, każdy z nas otrzymał znalezioną wcześniej dynię. Zabraliśmy je do domu, aby zrobić pyszną zupę, placuszki czy przetwory.
To była wspaniała i bardzo apetyczna przygoda.
Apetyczny Dzień Chłopaka w kl. 3c
 
 Klasowy Dzień Chłopaka nie był nudny. Przynieśliśmy wszystkie składniki do zdrowych kanapek i zabraliśmy się do pracy. Dziewczynki robiły szybciej i więcej, bo na zakończenie przygotowały kanapkową ucztę. Bardzo im za to dziękujemy.

Musimy dodać, że przyjemnie było, kiedy otrzymaliśmy własnoręcznie zrobione laurki. Teraz musimy pomyśleć o niespodziance na Dzień Kobiet.

 

Masło w kl. 3c
 
Właśnie przerobiliśmy temat "Kraina mlekiem płynąca". Podczas zajęć dowiedzieliśmy się jak powstaje mleko, poznaliśmy sposoby produkcji i przechowywania mleka. Poznaliśmy wiele zwierząt z całego świata, od których otrzymujemy ten apetyczny, biały płyn.
Potrafimy już rozpoznawać większość przetworów mlecznych wzrokiem, ale również węchem, czy zapachem. Zwieńczeniem tych apetycznych zajęć było samodzielne wykonanie masła. Nie zdawaliśmy sobie sprawy z tego, że to takie proste. Wystarczy słoik, lekko schłodzona, gęsta śmietana, potrząchanie i... zdrowe, aromatyczne i własnej produkcji masło mamy gotowe.
Dzień Chłopaka w klasie 3d
 
30 września 2019r. dziewczynki z naszej klasy postanowiły uczcić ŚWIĘTO CHŁOPCÓW. Po złożonych życzeniach i odpakowaniu prezentu przyszedł czas na słodki poczęstunek i wspólną zabawę. Uśmiechy na twarzach dzieci sprawiły, że ten czas stał się  niezapomniany i mimo jesiennej aury za oknem radosne twarze rozpromienily wspólną klasową integrację.
"Na straganie w dzień targowy takie słyszy się rozmowy..."
 
W klasie 3a trwały rozmowy przy zadaniu kulinarnym. Sałatka warzywna była pyszna i zdrowa.
Klasa 3d zakłada hodowlę wrzosów
 
 
3c śpiewająco
 
W Parku Czechowickim odbył się 21.09.19r. I Piknik Naukowy i XI Festiwal Oświatowy. Klasa 3c wraz ze starszymi kolegami zaprezentowała utwór "Bo co może mały człowiek". Śpiewaliśmy i graliśmy na jednych z najprostszych, ale wspaniale brzmiących instrumentach dętych - flażoletach.
Następnie mogliśmy doświadczyć poprzez zabawę wielu niezapomnianych wrażeń. Na terenie parku znajdowały się stoiska poświęcone astronomii, robotyce, anatomii człowieka, a także fizyce i chemii. Można było budować samodzielnie roboty, zobaczyć układ gwiazd w mobilnym planetarium, wziąć udział w pokazach kuchni molekularnej, czy poznać sekrety ludzkiego ciała.

Szkoła Podstawowa Nr 382 w Warszawie